Jasmínová, celozrnná alebo červená – aká ryža je najzdravšia?

Ryža patrí medzi jedny z najobľúbenejších príloh k rôznym druhom mäsa alebo zelenine. Patrí aj medzi ten zdravší variant od zemiakov. Ak ale hľadáte tú najzdravšiu z najzdravších, prečítajte si nasledujúce riadky.

Jasmínová, celozrnná alebo červená – aká ryža je najzdravšia?

Jasmínová, celozrnná alebo červená – aká ryža je najzdravšia? (Foto: unsplash.com)

Tak ktorá?

Poďme na to pekne po poriadku. Základné dva druhy sú celozrnná a obyčajná biela ryža. Výživnejšia je celozrnná. Obsahuje totiž množstvo vitamínov a minerálov – hlavne vitamíny B, E, mangán či zinok alebo horčík. Biela ryža je dokonca chudobnejšia od tej celozrnnej až o 90% vitamínov a minerálov. Takže keď si máte vybrať medzi celozrnnou a tou obyčajnou bielou, viete, po ktorej by ste mali siahať.

Sú aj špeciálne druhy ryže a o tých vám teraz niečo málo spomenieme. Ako prvá je tu napríklad basmati ryža. Patrí medzi tie najkvalitnejšie druhy. Je jednoduchá na prípravu a jej chuť je skôr neutrálna. Ďalej existuje napríklad jazmínová ryža. Je to druh aromatickej ryže, ktorej vôňa môže pripomínať kvetiny. Vyniká svojou sypkosťou, a tiež jednoduchosťou a rýchlosťou prípravy.  Je veľmi podobná basmati ryži, no po uvarení má lepšiu konzistenciu.

Červená ryža je celozrnný druh ryže, ktorá má chuť skôr do sladka, skoro až do orieškova. Keď ju uvaríte je dokonca chrumkavá. Táto ryža by sa mala namočiť aspoň hodinu pred varením. Je nutrične veľmi bohatá a zároveň oveľa sýtejšia ako bežná ryža. Existuje oveľa viac druhov ryže, no pravidlom vždy zostáva, že najlepšia je ryža celozrnná, nech už je potom špecializovaná akokoľvek.