Ako utíšiť neznesiteľné pálenie záhy? Využite to, čo máte v kuchyni!

Pálenie záhy býva problémom hlavne v tehotenstve, no niektorý ľudia ho mávajú už od veľmi mladého veku. Je to pomerne bolestivá a nepríjemná záležitosť, preto v tomto prípade asi oceníte každý jeden účinný tip a radu. Príčinou bolesti je prekyslenie žalúdka, ktoré spôsobuje najmä kombinácia tučných jedál, pikantných vecí, stres alebo nedostatočný pohyb. Ukážeme vám pár tipov, ako sa čo najrýchlejšie tejto nepríjemnej bolesti zbaviť.

Ako utíšiť neznesiteľné pálenie záhy? Využite to, čo máte v kuchyni! (Foto: pixabay.com)

Citrónová šťava, jablčný ocot a zázvorový čaj

Všetky tieto tekutiny majú schopnosť upokojiť pálenie záhy a tak vám od tohto nepríjemného pocitu uľaviť. Citrónová šťava (aj keď je kyslá) pôsobí zásadito, a teda upokojí prekyslenie žalúdka. Má schopnosť neutralizovať nadmernú produkciu kyseliny soľnej v žalúdku. Môžete si dať med s citrónom, citrónový čaj, vodu s citrónom alebo samostatne vypiť len vyžmýkanú šťavu z citróna. Jablčný ocot dokáže ovplyvniť rýchlosť trávenia a vďaka tomu aj potlačí bolesť. Ideálne je zmiešať malé množstvo s vodou, takže ho nebudete až tak cítiť. Zázvorový čaj má antibakteriálne účinky a pôsobí protizápalovo, čo v podstate funguje aj voči páleniu záhy. Ideálne je pripraviť si zázvorový čaj z čerstvého koreňa, ktorý nakrájate a zalejete vriacou vodou.

Tipy, vďaka ktorým predídete páleniu záhy

Ak si vedome dávate pozor a dodržiavate tieto pravidlá, tak sa páleniu záhy môžete vyhnúť. V prvom rade by ste sa pri jedení nemali náhliť a každé sústo sa snažte poriadne rozhrýzť. Aj požívanie ananásu po jedle, ktoré je tučné alebo pikantné môže pálenie záhy zmierniť, prípadne sa mu môžete úplne vyhnúť. Snažte sa konzumovať viac zeleniny a tmavého pečiva, ktoré vyrovná pH v žalúdku. Dávajte si pozor, aby ste sa pred spaním neprejedali, ideálne je dať si posledné jedlo aspoň 2 hodiny predtým, než pôjdete spať.